Yeni Zelanda’da bulunan en son beyin yemi

Beyin Yemi Frenk Üzümü
Beyin Yemi Frenk Üzümü

Yeni araştırmalar, Yeni Zelanda kara frenk üzümünün zihinsel olarak genç ve çevik kalmamıza yardımcı olabileceğini buldu.

Yeni Zelanda Bitki ve Gıda Araştırma Enstitüsü’nün bilim adamlarına göre, çalışmanın bulguları yaşlanma ile ilişkili zihinsel gerilemeyi yönetme veya Parkinson hastalığı veya depresyon gibi beyin rahatsızlığı olan insanlara yardımcı olma potansiyeline sahip olabilir .

İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi’ndeki bilim adamları ile işbirliği içinde çalışan araştırmacılar, Yeni Zelanda blackcurrantlarında bulunan bileşiklerin doğruluk, dikkat ve ruh hali de dahil olmak üzere zihinsel performansı artırdığını gösterdi.

Çalışma ayrıca, “Blackadder” adı verilen belirli bir Yeni Zelanda frenk üzümü çeşidinden elde edilen meyve suyunun, beyindeki serotonin ve dopamin konsantrasyonlarını düzenleyen monoamin oksidaz adı verilen bir enzim ailesinin aktivitesini de azalttığını buldu.

Araştırmacılar, bu nörotransmitter kimyasallarının ruh halini ve bilişini etkilediği bilinmektedir ve araştırmacılar, Parkinson hastalığı ile ilişkili nörodejeneratif semptomların ve stres ve kaygı da dahil olmak üzere duygudurum bozukluklarının tedavisine odaklanmaktadır .

“Bu çalışma, meyve tüketiminin sağlıklı genç yetişkinlerin bilişsel performansı üzerindeki etkilerini ilk araştıran çalışmadır,” diyor çalışmayı yöneten Dr. Arjan Scheepens.

“Önceki araştırmamız, bazı meyvelerdee bulunan bileşiklerin, hem duygudurum bozukluklarının hem de Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir farmasötik sınıfına benzer şekilde monoamin oksidaz inhibitörleri gibi davranabileceğini önerdi.

Bu araştırma, Yeni Zelanda’da yetişen kara frenküzümlerinin sadece zihinsel performansı arttırmakla kalmayıp aynı zamanda monoamin oksidazların aktivitesini de azalttığını göstermiştir. ”

Gıda endüstrisindeki en önemli trendlerden biri, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan bileşenlerin ve gıdaların geliştirilmesidir.

“Yiyeceklerin zihinsel performansı neyi ve nasıl etkilediğini anlamak, popülasyonlar için tasarlanmış yeni yiyeceklerin veya zihinsel performansın veya zihinsel düşüşün yaşlı insanlar veya stres, endişe veya diğer duygudurum bozukluklarından muzdarip olanlar gibi bir faktör olduğu durumlara yol açabilir. .

“Bu araştırma, Yeni Zelanda frenk üzümlerinin hem gıda endüstrisi hem de kendi sağlık isteklerini doğal olarak destekleyen gıdalar arayan insanlar için potansiyel olarak nasıl değer katabileceklerini gösteriyor.”

Çalışmaya katılanlar – 18 ve 35 yaşları arasında 36 sağlıklı yetişkin – bir dizi zorlu zihinsel performans değerlendirmesi yapmadan önce 250 ml’lik bir içecek tüketti. Katılımcılar ya siyah frenk üzümü içermeyen şeker ve lezzet eşliğinde bir plasebo, antosiyaninle zenginleştirilmiş Yeni Zelanda frenk üzümü özü  ya da Yeni Zelanda frenk üzümünden soğuk preslenmiş bir meyve suyu tüketmişlerdir.

Araştırmacılar, frenk üzüm içeceklerini tükettikten sonra dikkat ve ruh halinin iyileştirildiğini, zihinsel yorgunluğun azaldığını keşfetti.

Ek olarak, kan testleri, frenk üzümüsuyu tüketildikten sonra monoamin oksidaz enzimlerinin (MAO) aktivitesinin, frenk üzümünde bulunan bileşiklerin beyin sağlığını destekleme veya Parkinson hastalığı gibi bozuklukların semptomlarını yönetme potansiyelini gösterdiğini gösterdi.

Çalışma Fonksiyonel Gıdalar Dergisi’nde yayınlandı .