Mikroskop sayesinde keşfedilen 5 şey

Görebildiğiniz en küçük şey nedir? Bir kum tanesi mi? Parmak izi çizgileriniz mi? Belki iyice yakından bakarsanız en fazla saç telinizin çapını görebilirsiniz. “17. yüzyılda mikroskop icat edilene kadar çevremizdeki görünmez dünyadan neredeyse hiç haberimiz yoktu”

1 Bakteriler: Antonie van Leeuwenhoek, 1670’lerin sonlarında suda kaynaşan bakterileri ve protozoaları keşfetti. Oldukça ayrıntılı çizimlerini Londra’daki Royal Society’ye gönderdi.

2 Hücreler :Bitki hücrelerini 1665’te Robert Hooke keşfetti. Şişe mantarındaki ölü hücrelere bakıyordu ve manastırlardaki küçük odalara (cellula) benzettiği bu yapılara “hücre” (İngilizcesi “cell”) adını verdi.

3 Atomik çekirdek : Geiger-Marsden deneylerinde bilim insanları bir mikroskopla alfa parçacıklarının parlamasını izleyerek atomların pozitif yüklü bir çekirdek içerdiğini ve kütlenin çoğunun burada yoğunlaştığını keşfetti.

4 İnsan genleri : 1995 yılında Edward B. Lewis, Christiane Nüsslein-Volhard ve Eric Wieschaus, insan gelişiminde rol oynayan genleri buldu.

5 Orak hücreli anemi :1910’da intern doktor Ernest E. Irons, hilal şeklinde tuhaf alyuvarları olan, anemi hastası bir öğrencinin kanını inceleyerek ağrılı bir kalıtımsal hastalık olan orak hücreli anemiyi keşfetti.