Saqqara’da keÅŸfedilen eski Mısır’dan 52 fit uzunluÄŸundaki Ölüler Kitabı papirüsü

Eski Mısır'ın Yeni Krallığı'nın 19. hanedanına, MÖ 1250'ye tarihlenen Ani Papirüsü'nden eski bir illüstrasyon Saqqara'da bulunan yeni bulunan Ölüler Kitabı papirüsünün yayınlanmış herhangi bir resmi yok.
Eski Mısır'ın Yeni Krallığı'nın 19. hanedanına, MÖ 1250'ye tarihlenen Ani Papirüsü'nden eski bir illüstrasyon Saqqara'da bulunan yeni bulunan Ölüler Kitabı papirüsünün yayınlanmış herhangi bir resmi yok.

100 yıl sonra ilk kez Saqqara’da tam bir “Ölüler Kitabı” papirüsü ortaya çıkarıldı.

Mısır’daki arkeologlar, Ölüler Kitabı’ndan bölümler içeren 16 metre uzunluÄŸunda bir papirüsü keÅŸfettiler. 2.000 yıldan daha eski bu belge, Saqqara’daki Djoser’in Basamaklı Piramidi’nin güneyindeki bir mezarda bir tabutun içinde bulundu. Ölüler Kitabı’ndan birçok metin var ve yeni bulgunun analizi, eski Mısır cenaze geleneklerine ışık tutabilir. Bu papirüs Arapçaya çevrilmiÅŸ ve koruma çalışmaları zaten tamamlanmıştır. Bu keÅŸif 14 Ocak’ta Mısır Arkeologlar Günü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikle yayınlandı. Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mostafa Waziry, keÅŸifin Saqqara’da 100 yılı aÅŸkın bir süredir ortaya çıkarılan ilk tam papirüs olduÄŸunu açıkladı.

Ölüler Kitabı, Mısırlıların diÄŸer amaçların yanı sıra ölülerin yeraltı dünyasında gezinmesine yardımcı olacağına inandıkları bir dizi metne verilen modern bir isimdir. Yeni Krallık döneminde (MÖ 1550 – MÖ 1070 dolaylarında) yaygın olarak kullanıldılar. Bu yeni keÅŸif, eski Mısır cenaze geleneklerine daha fazla ışık tutabilecektir.

Djoser’in Basamaklı Piramidi, MÖ 2630-2611 yılları arasında hüküm süren firavun Djoser tarafından inÅŸa edilmiÅŸ ve Mısırlıların inÅŸa ettiÄŸi ilk piramittir. Basamaklı piramidin etrafındaki alan binlerce yıldır gömüler için kullanılmıştır. Yeni bulunan papirüsün barındırdığı tabut ise Geç Dönem’e (MÖ 712-MÖ 332 dolayları) ait olduÄŸu, Mısır’ın eski Eski Eserler Bakanı Zahi Hawass tarafından belirtildi. Hawass, papirüsün kime ait olduÄŸu ve kesin tarihinin yakında açıklanacağını söyledi.

52 fit uzunluÄŸunda olan bu Ölüler Kitabı papirüsü, uzunluÄŸu veya daha uzun olan diÄŸer Ölüler Kitabı papirüsleri gibi deÄŸildir. Foy Scalf, Chicago Ãœniversitesi’ndeki araÅŸtırma arÅŸivleri baÅŸkanı olarak “Uzunluk olarak benzer olabilecek birçok el yazması var, ancak eski Mısır dini metinlerinin papirüs el yazmalarının uzunluÄŸu oldukça büyük farklılıklar gösterebilir” diyor. Scalf, Mısırbilim alanında doktora sahibi olmasına raÄŸmen son keÅŸifte yer almayan, ancak 30 metreden (98 fit) uzun olan Ölüler Kitabı parşömenleri olduÄŸunu kaydetti.