Siyah gerçekten siyah mı?

Doğada gördüğümüz renkler
Doğada gördüğümüz renkler

BILIM INSANLARI, GENEL RENK GAMI IÇINDEKI DÜZENSIZ KALIPLARI KULLANARAK NORMALDE SIYAH OLARAK GÖRDÜĞÜMÜZ RENKLERIN IÇINDEN DAHA GENIŞ RENK PALETI ELDE ETMEYI SAĞLAYAN BIR YÖNTEM GELIŞTIRDILER.

Doğada gördüğümüz renkler, genellikle ışığı farklı şekillerde yansıtan nano boyutta kalıplarla oluşuyor. Örneğin mavi bir kelebek kanadı, yüzeyindeki çok küçük girintiler sadece mavi rengi yansıttığı için bu renkte görünüyor. Ancak yüzeyler siyah veya beyaz göründüklerinde bunun sebebi, nano boyuttaki yapıların tamamen düzensiz bir şekilde dizilmiş olması. Bu nedenle ışık ya tamamen yutuluyor ya da tamamen yansıtılıyor.

Birmingham Üniversitesinden bir araştırma ekibi, ışığın bu düzensiz yüzeylerden geçmesini kontrol edebilen bir yöntem geliştirerek canlı renkler elde etti. Aralarında Almanya ve Çin‘deki üniversitelerden de araştırmacıların olduğu ekip, bu metodu, yüzyıllar önce sanatçıların da kullandıkları bir yönteme benzetiyor: 4.yüzyıldan kalma bir eser olan Lycurgus Kupası, ön yüzüne ışık düştüğünde yeşil görünüyor. Fakat ışık arkadan geldiğinde kupanın rengi kırmızıya dönüşüyor. Ekibin geliştirdiği yöntemde de benzer bir etki, son derece kesin renk üretimi için kullanılıyor.

Grafikteki farklı renkler, cam gibi şeffaf bir malzemenin bir baskı levha üzerindeki farklı kalınlıklarını ifade ediyor. Araştırmacılar bunun üzerine rastgele altın nano parçacıklardan oluşmuş düzensiz bir katman döktüler. Son olarak bu katmanın altına bir ayna yerleştirerek şeffaf bir girinti oluşturmuş oldular. Bu girinti ışık parçacıklarını (fotonları) yakalayarak içine hapsediyor. Fotonlar, bu oyuk içinde dalga özelliği gösteriyor ve baskı plaka altında değişik frekanslarda titreşerek –her dalganın boyuna bağlı olarak- farklı renkler oluşturuyorlar.

Ekip bu tekniği kullanarak siyahbeyaz bir Çin sulu boya resmi, son derece doğru renklerle tekrar oluşturmayı başardı. Araştırma ekibinin başında bulunan Prof. Shuang Zhang, “Doğanın renkleri üretmekte kullandığı farklı yollar gerçekten muhteşem. Bunları etkin olarak anlamayı başarırsak biz de daha önce görmediğimiz zengin ve canlı renklere şahit olabiliriz” diyor.

Makalenin yazarlarından Dr. Changxu Liu ise “Fizikte, rastgele nano üretimin kalitesiz olduğunu düşünürüz ama burada görüyoruz ki bazı uygulamalarda rastlantısallık, düzenli yapılara göre daha üstün olabiliyor. Ayrıca ürettiğimiz rastlantısal yapılarda ışığın yoğunluk açısından gerçekten güçlü olduğunu görüyoruz; bunu yeni algılama teknolojileri gibi fiziğin diğer alanlarında da kullanabiliriz” yorumunu yapıyor.