Süper bilgisayar da Covid-19 ile mücadele ediyor

Summit, salgından sorumlu
Summit, salgından sorumlu

ABD Enerji Bakanlığı Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı araÅŸtırmacıları, dünyanın en güçlü ve en akıllı süper bilgisayarı olan Summit’i, salgından sorumlu SARS-CoV-2’yle mücadele için araÅŸtırmalarda kullanılabilecek 77 küçük moleküllü ilaç bileÅŸiÄŸini belirlemek için kullandılar.

Ä°ki araÅŸtırmacı, Summit ile koronavirüsün diken proteinine baÄŸlanma olasılığı en yüksek olan bileÅŸiÄŸi tespit etmek için 8000’den fazla bileÅŸiÄŸin simülasyonlarını gerçekleÅŸtirdi ve virüsün deneysel çalışmalarında deÄŸerli olabilecek ilgi çekici 77 bileÅŸiÄŸi sıraladılar.

Normal bir bilgisayarla aylar alabilecek bu çalışma Summit ile 1-2 gün sürdü. AraÅŸtırma sonuçları ChemRxiv’de yayımlandı. Ancak bu bileÅŸiklerin tanımlanması SARS-CoV-2 için tedavi bulunduÄŸu anlamına gelmiyor. Bu 77 bileÅŸik hâlihazırda en çok kullanılması muhtemel diÄŸer kimyasalların sıralamasını deÄŸiÅŸtirebilir.

Araştırmacılar, kullanılabilirlikleri hakkında herhangi bir belirleme yapılmadan önce 77 bileşiğin deneysel olarak test edilmesi gerektiğini vurguladı.

Nanotıp da Covid-19’a Çözüm Arıyor

Hastalıkları tedavi etmek için nano ölçekli tıp ve teknoloji geliştirme konusunda uzmanlaşmış olan Northeastern Üniversitesinden kimya mühendisi Thomas Webster, SARS-CoV-2 salgını ile mücadele etmek için Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine önerdiği fikirleriyle ve teknolojiyle katkıda bulunuyor.

Webster, nanoparçacık kullanma fikrinin COVID-19’u oluÅŸturan parçacıkların nanoparçacıklara benzetilmesinden çıktığını söylüyor. Webster, SARS-CoV-2 virüslerine yapışabilecek benzer boyutlarda parçacıklarla ve kızılötesi ışık tedavisiyle virüsün yapısının bozulacağını belirtiyor.

Bu yapısal değişikliğin, virüsün vücutta canlı kalma ve çoğalma yeteneğini durdurabileceği umut ediliyor. Webster’in laboratuvarı bu yaklaşımı kullanarak, grip ve tüberküloza neden olan mikroplarla savaşan nanopartiküller geliştirmek konusunda uzmanlaşmış. Webster’e göre, nanopartiküllerin bu patojenleri vücuda girmeden önce farklı nesnelere ve yüzeylere tutunurken bile devre dışı bırakmak mümkün.

Aynı teknoloji, çok çeşitli virüslere, bakterilere ve diğer patojenlere uyarlanabilir. Büyük moleküler yapılara sahip diğer yeni ilaçların aksine, nanoparçacıklar o kadar küçük ki bağışıklık sistemi gibi vücudun diğer sistemlerinin işlevini bozmadan vücudumuzda hareket edebilirler.

Grip hastalığı ile 100 yıldan fazla zamandır yaşıyor ve gribi yakından tanıyoruz. Bu yeni koronavirüs ise fiziksel belirtileri ile gribe benzese de aralarında büyük farklar var. Her şeyden önce, Covid-19’a karşı henüz bir aşı ya da tedavi yok.

Sihirli bir şekilde aşı ortaya çıksa bile, bunun herkese ulaşabilmesi hayli zaman alacak gibi gözüküyor. Bu nedenle bireysel olarak almamız gereken önlemlerle hepimize büyük bir görev düşüyor. Aslında hiç de zor olmayan bu önlemler salgının yayılma hızını yavaşlatmaya büyük katkı sağlayacak. Tokalaşmayı ve sarılmayı bırakmak, elleri sık sık sabun ile yıkamak, elleri yüze değdirmekten kaçınmak, evden çıkmamak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hasta iseniz maske takmak, karantinada kalmak gerekiyorsa buna uymak…