Yapay Zeka (AI) Nereye Gidiyor ?

Yapay zeka 21.yy damgasını vuracak gibi

Yapay zeka 21.yy damgasını vuracak gibi gözüküyor. Yapay zekanın geleceği ile ilgili birçok teori bulunmakta. Daha çok filmlere konu olan bu teoriler; Günümüz dev şirketlerinin CEO’larının dahil olduğu tartışmalara kadar uzanmaktadır.

Yapay Zeka Hakkında Ne Dediler

Tesla’nın kurucusu ve CEO’su Elon Musk; Yapay zekada ki gelişmelerden endişe duyduğunu belirtmişti. Yapay zeka hakkında olumsuz görüşleri bulunan Musk, olumsuz görüşlerine rağmen geçen aylarda kendi kendine giden sürücüsüz aracı Tesla Model S’i tanıtmıştı.

Ünlü fizikçi Stephen Hawking; ”Yapay zeka insanlığın son buluşu olacak.” diyerek yapay zekanın insanlığın sonunu getireceğini ima etmişti.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ise; “Bu konuyla ilgili görüşlerim gayet net. İyimserim. Hayırcıları ve kıyamet senaryosu uyduranları anlamıyorum. Gerçekten olumsuz ve bazı yönlerden de sorumsuz buluyorum.” diyerek tüm olumsuz görüşlerin aksine yapay zeka geleceğine olumlu baktığını vurgulamıştı. Yapay zekayla ilgili olumsuz görüşleri bulunan yöneticileri eleştiren Mark Zuckerberg’e cevap gecikmemiş tartışmaya Elon Musk dahil olmuştu.


Pablo Picasso ise, bilgisayarlar konusunda ne düşündüğü sorulduğunda, “Hiçbir yararları yok. Bütün yaptıkları sorulara cevap vermek” demişti. Günümüzde değişen bir şeyler var mı dersiniz?

Yapay Zeka Araştırmaları Ne Durumda

ABD’de yer alan pek çok teknoloji firması, yapay zeka üzerine çalışmalarını devam ettiriyor. Google ve Facebook’un son dönemde bu alandaki çalışmaları oldukça arttı. Her iki firma da daha zeki yapay zekalar üretip kullanmanın peşinde.
Rekor kıran proje ise Tennessee’deki görece küçük bir tesiste geliştirildi. Summit adı verilen süper bilgisayar, diğer bütün yapay zekalardan daha hızlı işlem yapabiliyor. Bu sistemi kurmak için tam 27,000 grafik işlemci kullanıldı. Yapay zekanın derin öğrenme algoritması, bu grafik işlemcilerinin gücünü kullanıyor.
Projede görevli olan Nvidia mühendisleri, bu 27,000 kartın uyumlu şekilde çalışmasından sorumlu oldu. Google’dan gelen görevliler ise yapay zeka için TenserFlow kurulumunu gerçekleştirdiler. Google mühendisleri de bu şekilde gelişmiş bir yapay zekayı kendi şirket içi sistemlerine entegre etmeyi planlıyorlar.

Çin, ABD, İsrail, Japonya, Hindistan, Almanya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç,Tayvan, İtalya,Singapur, Meksika, İngiltere, Finlandiya ve Kanada gibi yaklaşık 40 ülke, bu alanda stratejiler oluşturarak, eğitim sistemlerini yeniden yapılandırarak milyar dolarlık yatırımlar yapıyor.

Bu alandaki en büyük yatırımı yapan dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin, yapay zeka teknolojilerinde 2017’de 12 milyar dolar yatırım yaparken, gelecek yıl bunun 70 milyar dolara yükseltmesi bekleniyor.

Pekin yönetimi 2017’de Yeni Nesil Yapay Zeka Geliştirme Planı’nı duyurmuştu. Üç adımla plana göre, Çin’in yapay zeka ekosistemi gelecek yıla kadar rakip ülkelerle aynı seviyeye gelmesi hedefleniyor. Yapay zekada 2025’e kadar küresel lider olmayı amaçlayan Çin, 2030’de bu alanda inovasyon için ana merkez haline gelmek istiyor. Pekin, 2030’da 150 milyar dolar değerinde bir yapay zeka endüstrisi ve ilgili sektörlerle beraber ise değeri 1,4 trilyon doları bulan bir endüstri hedefliyor.

Güney Kore’de ise Samsung, LG, SK Telecom ve Hyundai gibi uluslararası şirketler, yapay zeka konusunda faaliyet gösteren birçok şirketi satın alarak bu konuda yatırım yapıyor. Yapay zeka projelerine devlet tarafından destek verilen Güney Kore’de, 2020’ye kadar bu alanda milyarlarca dolar yatırım yapılması planlanıyor.

Japonya, bu çalışmalardan ticari olarak faydalanmak ve halkın kullanımına sunmak için yapay zeka ekosistemi oluşturmaya çalışıyor. Yapay zekayı sağlık alanında kullanmak için Japon şirketleri yatırım yaparken, Japon hükümeti de yapay zeka konusunda çalışacak yabancılara vize konusunda kolaylık sağlıyor.

Bilgi teknolojilerinde insan kaynağı bakımından önemli bir yerde olan Hindistan‘da, yapay zeka konusunda devlet-özel sektör iş birliği üzerine planlar yapılıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri de yapay zeka bakanlığı kurarak, ulaşım, sağlık, uzay, yenilenebilir enerji, su, teknoloji, eğitim, çevre ve trafik gibi dokuz sektörde yapay zeka teknolojilerine yatırım yapıyor.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya ise yapay zeka alanında 2025 yılına kadar 3 milyar avrodan fazla kaynak ayırarak ve bu konuda 100 adet profesörlük kadrosu oluşturmayı hedefliyor. Almanya’nın hedefi, ‘Made in Germany’nin yapay zekada da bir marka haline gelmesi.” olarak açıklanırken, eyalet hükümetlerinin de yapay zeka konusunda fazladan fon oluşturması dikkati çekiyor.

Türkiye’de Yapay Zeka

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 80’inin yapay zeka stratejilerini doğrudan üst düzey yönetimde ele aldığı belirtildi. Şirketlerin yüzde 25’i yapay zekayı stratejik dijital öncelikleri arasında görürken, yüzde 60’ı ana faaliyetleri için yapay zekanın önemini kabul ediyor. Bölge genelindeki yüzde 28 oranına kıyasla Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’i, pilot yapay zeka teknolojilerini aktif olarak kullanıyor.

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 15’i ise yapay zeka olgunluğu açısından kendilerini gelişmiş olarak değerlendiriyor. Bu oranlar, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde ankete katılan diğer ülkelerden daha yüksek. Türkiye’deki şirketler, yapay zeka gündemini hem teknolojik gereklilik hem de iş süreçlerini iyileştirme perspektifinden yönetiyor. Orta Doğu ve Afrika bölgesinde bu anlayışı benimseyen şirketlerin oranı yüzde 43 olurken, Türkiye’de bu oran yüzde 55 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’de yapay zekâ ve makine öğrenmesi üzerine çalışan girişimler ise şöyle sıralanıyor:
Udentify, Monument, Dahi.ai / Yapaytech, Veslabs / Jetlink, Anatolian Technologies & Labs, Paym.es