Yapay Zeka tarafından geliştirilen ilk ilaç insanlarda test edilecek

Yapay Zekâ tarafından geliştirilen ilk ilaç

Yapay Zeka (AI) tarafından geliştirilen ilk ilaç insanlarda test edilecek. Dünyada bir ilk kez, obsesif kompulsif bozukluğu olan hastaları tedavi etmek için yapay zeka tarafından geliştirilen bir ilaç kullanılabilir. Gelecekte Yapay zekanın ilaç geliştirmelerinde her zamankinden daha hızlı ve daha verimli olması planlanmaktadır.

European Pharmaceutical Review’e göre, insan yapımı olmayan ilk ilaç molekülü DSP-1181 ÅŸimdi Faz 1 klinik çalışmalarına girdi . Molekül uzun etkili bir serotonin 5-HT1A reseptör agonistidir ve Japonya’daki Sumitomo Dainippon Pharma ile Ä°ngiltere’de Exscientia arasındaki ortaklığın ürünü olan AI kullanılarak geliÅŸtirilmiÅŸtir. İlaç BileÅŸiÄŸi dikkate deÄŸer bir sürede geliÅŸtirildi, Ä°ki ÅŸirket tarafından geliÅŸtirilen bu AI, geliÅŸtirmesi normalde 5 yıl süren bileÅŸeni sadece 12 ayda geliÅŸtirmeyi baÅŸardı.

İlaç, yapay zekanın herhangi bir insandan daha hızlı planlayabildiği algoritmalar kullanılarak oluşturuldu. 

Bu gelişme Yapay zeka tıp ta ilk kez kullanılması değil. AI hastalığı doğru bir şekilde teşhis etme yeteneğinde de başarılı olduğunu daha önce gösterdi. Bazen doktorlardan bile daha iyi teşhis koyduğu olmuştur. Örneğin, göğüs kanseri tanısını bir algoritma kullanarak bir bilgisayar modeli ile radyologlar mamogram okumada daha başarılı olduğunu gösterdi. Ancak yapay zekanın doktorlardan daha kötü performans sergilediği alanlar da bulunuyor dolayısıyla halen tam olarak gelişmiş diyemeyiz.

BBC, “Bu yıl AI tasarımlı bir ilaca sahip ilk yıl oldu, ancak on yılın sonunda tüm yeni ilaçlar potansiyel olarak yapay zeka tarafından oluÅŸturulabilirdi” dedi.