Alkol içmek beyin hücrelerini öldürür mü?

Alkollü içeceklerin kalıcı olarak beyin hücrelerini öldürdüğü fikri bir süredir varlığını sürdürüyor. Kronik ağır alkol tüketimi uzun zamandır zihinsel bozukluklarla ilişkilendirilmektedir. Doğum öncesi veya ergenlik dönemi gibi beyin gelişiminin kritik dönemlerinde alkol maruziyeti de özellikle tehlikelidir. Ama akşam yemeğinden sonra bir kadeh şarap sizi gerçekten sinir kaybı riskine sokuyor mu?

Çalışmalar Ne Gösteriyor?
Uzmanlar, içmenin aslında beyin hücresi ölümüne yol açmadığına inanıyorlar. Aslında araştırmacılar, makul içmenin(Makul nedir?), gelişmiş bilişsel yetenekler ve düşük kolesterol seviyeleri de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararına sahip olabileceğini bulmuşlardır.

Alkolik ve alkolsüzlerin beyninde bulunan nöronların sayısının karşılaştırılmasını içeren bir çalışma , iki grup arasında neokortikal nöronlarda hiçbir fark olmadığını buldu.

Aşırı alkollü içkiler içmek ve uzun süreli alkol kullanmak dahi aslında beyin hücrelerinin ölümüyle sonuçlanmaz. Bunun yerine, alkol beyincikte bulunan dendritlere zarar verir ve nöronlar arasındaki iletişimi azaltır. Araştırmacılar, alkol kullanımı nöronlar arasındaki iletişimi bozmakta ve; ayrıca yapılarını değiştirebilmektedir. Ama hücreleri öldürmediğini keşfettiler.

Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, kronik alımdan sonra bile alkol alımını durdurduktan sonra beynin kendini iyileştirmesine izin verdiği buldular.

Alkol ve Beyin Hasarı

Gerçek nöral ölüme alkol neden olmasa da, alkol kötüye kullanımı beyin hasarına neden olabilir ve buna yol açar . Uzun süreli alkol kullanımı, tiamin adı verilen önemli bir B vitamininde eksikliğe yol açabilir. Bu eksiklik , beyindeki nöronların kaybıyla sonuçlanan alkol kullanımına bağlı ciddi bir nörolojik bozukluk olan Wernicke-Korsakoff sendromuna (tedavisi olmayan,kalıcı hafıza kaybı.) neden olabilir . Bu durumda, nöron kaybının alkol kullanımından değil tiamin eksikliğinden kaynaklandığını belirtmek önemlidir.

Açıkçası, bu insanların alkolün potansiyel tehlikelerini görmezden gelmeleri gerektiği anlamına gelmez. Ulusal Alkol Suistimali ve Alkolizm Enstitüsü, alkolün beyni nasıl etkilediğini, bir kişinin ne kadar ve ne sıklıkla içtiğini, bireyin ne kadar süredir içtiğini, prenatal alkole maruz kaldığını ve genel durumu da dahil olmak üzere bir dizi faktörün etkileyebileceğini belirtmektedir.

Dikkate alınacak baÅŸka bir ÅŸey de: Alkol aslında beyin hücrelerini “öldürmese de”, araÅŸtırmalar yüksek alkol seviyelerinin nörojenez veya yeni beyin hücrelerinin oluÅŸumuna müdahale edebileceÄŸini düşündürmektedir . Oldukça yakın zamana kadar, birçok uzman yetiÅŸkinlerin beyinde yeni nöronlar geliÅŸmediÄŸine inanıyordu. Bu efsane ortadan kaldırıldı ve beyin uzmanları artık beynin belirli bölgelerinin yaÅŸlılığa kadar yeni hücreler oluÅŸturmaya devam ettiÄŸini biliyorlar.

Sonuç olarak;
Araştırmacılar, alkolün beyin hücrelerini öldürmediğine inanıyor. Bununla birlikte, beyin fonksiyonunu bozabilir ve başka ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir . Alkol dostumuz değildir.