Techne Kavramı ve İnsan

Techne Kavramı ve İnsan

Olimpos’un tanrılarından intikam almaya niyetli Prometheus, techne’yi tanrılardan çalarak insanlara bahÅŸetmiÅŸtir. Techne (tekhne), teknik bilgi anlamına gelir, bu teknik bilgi; bir ÅŸeyi, aleti, aracı yaratmaya, oluÅŸturmaya yarar. 

Techne bilgisini edinen insan, araç yaratma konusunda logos’un (mantık) ve tanrılardaki poiesis’in (hakikate ulaşmak için yaratma, yapma gücü) eksikliği nedeniyle tanrıların bu gücünü hakikate, kudrete ulaşmak için kullanamamıştır ve techne bilgisi sadece doğadaki hayatlarını kolaylaştıracak araçların yapımında işlerine yaramıştır. Doğaya hükmetmek için aletler üreten kibirli insanda, bu durum; doğanın insana ait olduğu hissi yaratmış ve kendisinin doğaya ait bir varlık olduğunu unutturmuştur.

Yıllar sonra techne kavramını ve insan-tanrı ilişkisini ‘Uygarlığın Huzursuzluğu’nda ele alan Freud, bu durumu şöyle açıklamıştır. Geçmişte insan techne ile elde ettiği teknik bilgiyi yetersizliği nedeniyle işleyememiş ve kısacası tanrılaşamamıştır.  Fakat günümüzde logos ve matematik teknolojinin yardımıyla techne’yi daha iyi işlemekte ve yaptıkları ile gitgide tanrı olmaktadırlar.  Bu durum insanoğlunun sonunu getirecektir, en doğru yol teknolojiden kurtulup; insanoğluna tekrar kendisinin doğaya ait olduğunu anımsatmak ve doğayı insanoğluna göre değiştirmekten vazgeçip, insanoğlunu doğaya göre biçimlendirmeye başlamaktır.