Kuantum mekaniine ilk ad覺m

Yirminci asr覺n ba覺nda, tabiat覺n temel ilkelerinin tamam覺n覺 kefettiimizi san覺yorduk. Temel teorik iimiz bitmiti. Maddeyi Newton kanunlar覺na, 覺覺k ve dier elektromanyetik dalgalar覺n d羹nyas覺n覺 Maxwell denklemlerine balam覺t覺k. Art覺k yap覺lacak tek ey bunlar覺 gittik癟e daha karma覺k sistemler i癟in 癟繹zmekten ibaretti. Yani iin ayr覺nt覺s覺ndan ibaret

Alexander Popeun Tevrat覺n tekvin b繹l羹m羹ne nazire u m覺sralar覺 bu zafer duygusunun ifadesidir:

Doay覺 gizliyordu karanl覺k gece,

Tanr覺, Newton olsun, dedi

Ayd覺nland覺 bilmece.

Sir John Collings Squire, modern fiziin ortaya 癟覺k覺覺ndan sonra Popea 繹yle cevap verir: 

Ama bu uzun s羹rmedi, eytan k羹kredi Ko,

Einstein olsun! ve geri geldi stat羹ko.[1]

Ger癟ekten yirminci asr覺n ilk 癟eyrei b羹t羹n rahat覺m覺z覺 bozdu. Madde hem maddeydi hem dalga, hem de enerji. Cisimler y覺kanm覺 k繹t羹 kuma gibi 癟ekiyor; uzay b羹k羹l羹yor, elektronlar ayn覺 anda hem orada hem burada bulunabiliyordu. Zaman yaval覺yor, hatt璽 duruyordu. Galiba determinizm bile tehlikedeydi!

Bu yaz覺da, kuantum fiziinin ne getirdiine biraz yak覺ndan bakmaya 癟al覺aca覺m. Bunun i癟in teorinin balar覺nda ortaya at覺lan bir d羹羹nce deneyini, dalga gibi davranan elektronlar覺n giriimini kullanaca覺m.

Sonra bu fikirlerin 覺覺nda determinizm sa ve s覺hhatte mi? diye soraca覺m. Geri gelen karanl覺klar覺n i癟inde mant覺覺m覺z覺n ve akl覺m覺z覺n temel kavramlar覺n覺 irdelemek gerekecek. Sonra da doa kanunlar覺n覺n doas覺na, s覺n覺rl覺 kanunlar kavram覺na g繹z ataca覺m.

Sonu癟ta bilim metodunun, bilim felsefesinin sal覺覺 hakk覺nda bir h羹k羹m vereceim: Merak etmeyin. Bilim metodu, b羹t羹n hametiyle sapasalam durmaktad覺r. Hatta bana g繹re, yeni fizikle bir kat daha kuvvetlendi ve h璽l璽 en hakik簾 m羹rid.

Kuantum Mekanii

Kuantum mekaniine ilk ad覺m, yine Einstein sayesinde at覺ld覺. Einstein, 1905te, fotoelektrik deneyi a癟覺klarken, o g羹ne kadar Maxwell denklemleriyle dalga kavram覺yla ele al覺nan 覺覺覺, foton denen tanecikler eklinde d羹羹nmek zorunda kalm覺t覺. De Broglie de simetrik bir yakla覺mla, taneciklerin, yani maddenin de dalga gibi davranabileceini tahmin etti. Deneyler onu hakl覺 癟覺kard覺. Schr繹dinger, Heisenberg, Dirac teoriyi gelitirdiler. 1925e gelindiinde, 繹zellikle sayd覺覺m isimlerden son ikisi bug羹nk羹 kuantum fiziini kurmutu.

Kuantum fizii, 癟ok k羹癟羹k par癟ac覺klar覺n d羹nyas覺nda ge癟erliydi ve o y覺llarda o d羹nyada ger癟ek deneyler yapmak imk璽n覺 domutu. Zaten b繹yle olmasa ne o problemler ortaya 癟覺kard覺, ne de kuantum denilen 癟繹z羹m. Fakat bu deneyler 癟ok kolay deildi. Bu y羹zden ger癟ek deneylerle birlikte, bol bol da d羹羹nce deneyi yap覺ld覺. imdi size bunlardan birini anlataca覺m.

Maddenin, mesel璽 elektronun dalga gibi davranmas覺 ne demek? 20. y羹zy覺la kadar dalgaya has olduunu sand覺覺m覺z giriim deneyine bir bakal覺m. Youngun ad覺yla tan覺d覺覺m覺z bu deneyde iki yar覺ktan ge癟en 覺覺覺n, yar覺klar覺n arkas覺ndaki bir y羹zeyde giriimi, 覺覺k dalgalar覺n覺n baz覺 noktalarda bir birini yok ederken baz覺 noktalarda 羹st 羹ste binip kuvvetlendirmesi g繹zlenir.

1. ekil: Giriim 癟izgileri (ger癟ek fotoraf) [ii]
1. ekil: Giriim 癟izgileri
(ger癟ek fotoraf) [2]

imdi bu deneyi 覺覺k g繹ndererek deil de bir elektron demeti g繹ndererek yapt覺覺m覺z覺 d羹羹nelim. (D羹羹nce deneyi kavram覺 burada ortaya 癟覺k覺yor. Ancak balang覺癟ta sadece d羹羹ncede d羹zenlenen bu deney, sonradan ger癟ekte de yap覺ld覺 ve ayn覺 sonu癟lar覺 verdi.[4]) Arka d羹zlemde, elektronlar 覺覺k gibi g繹zle g繹r羹nemeyeceinden, mesel璽 radyolojideki gibi fosforlu bir cam veya elektronlardan gelen darbelere hassas bir film kullanal覺m. Bug羹n olsayd覺, televizyon t羹p羹 kullan覺rd覺k ki, bu da asl覺nda fosforesans 繹zelliine sahip bir camd覺r.

Ayn覺 sonucu elde ediyoruz. Elektronlar baz覺 noktalara hi癟 d羹m羹yor, baz覺 noktalara ise daha da kuvvetli d羹羹yorlar.

imdi kritik soruyu soral覺m Diyelim ki deney d羹zeneimiz 癟ok hassas ve mesel璽 1 milyon elektronla tatmin edici bir fotoraf elde edebiliyoruz. Bir milyon elektronu bir saniyede g繹nderdiimiz takdirde Peki saniyede 1000 elektrondan 1000 saniyede yaparsak bu deneyi? G繹r羹nt羹n羹n tamamen ayn覺 kalmas覺 gerekir Kal覺yor da. Devam edelim, saniyede 1 elektrondan 1 milyon saniye? 10 saniyede bir elektrondan 10 milyon saniye Cevap hep ayn覺. Deneyi bir milyon g羹nde yapacak kadar vaktimiz bulunsa ve g羹nde bir elektron da g繹ndersek ayn覺 giriim g繹r羹nt羹s羹 ortaya 癟覺k覺yor.

2. ekil: Giriim 癟izgileri.[iii]
2. ekil: Giriim 癟izgileri.[3]

imdi soruyoruz? Her bir elektron kiminle giriim yap覺yor? Baz覺 noktalarda onun izini yok edip, baz覺 noktalarda kuvvetlendiren hangi elektron? Hi癟 癟aremiz yok, u cevab覺 veriyoruz: Her elektron kendi kendiyle giriim yapmaktad覺r!

Ve en heyecanl覺 ikinci soru, o kendi kendiyle giriim yapan her elektron, deneydeki deliklerden hangisinden ge癟iyor? Ka癟覺n覺lmaz cevap u: Her ikisinden birden!

Bu sonu癟 kar覺s覺nda a覺ran 繹rencilerime 繹yle s繹ylerim: Bir elektronun ayn覺 anda iki delikten birden ge癟emiyeceini size kim s繹yledi? Bu sorunun cevab覺 yoktur. Tek cevap, biz bug羹ne kadar 癟evremizde hep bir eyin ayn覺 anda iki yerde bulunam覺yaca覺n覺 g繹rd羹kt羹r. Peki sizin 癟evrenizin 璽deti buysa, baka 羹lkelerde de buna uyulaca覺n覺 nerden biliyorsunuz? Ger癟ek o ki, bizim 癟evremiz, k璽inat覺n pek k羹癟羹k bir par癟as覺d覺r ve elektronlar覺n 癟evresinde, yani mikrokozmos 羹lkesinde, bizim memleketteki 璽detler ge癟ersiz olabilir. Bunun gibi makrokozmos, yani galaksilerin ve galaksileri seyrek toz tanecikleri gibi i癟ine alan evren boyutunda da sizin baka 璽detlerinize uyulmayabilir. Nitekim uyulmuyor. Elektron bu deneyde ayn覺 anda iki yerde birden bulunuyor. (Hatt璽 her yerde birden.

Determinizm

Kuantum teorisinin matematiinde, bu sistemde elektron, birinci delikten ge癟en bir elektronla, ikinci delikten ge癟en bir elektronun lineer kombinezonudur. Biri 癟覺k覺p da, hadi oradan, ben imdi hangi delikten ge癟tiini bulurum deyip mesel璽 deliklerden birincisinin arkas覺na bir detekt繹r yerletirebilir. (Mesel璽 bir fotomultiplier t羹b羹.) Elektronu b覺rak覺r覺z; t羹p bip ederse, elektron birinci delikten ge癟mitir. Etmezse, ikinciden.

Kuantum teorisi bu ak覺ll覺 m羹dahaleye u cevab覺 verir:

襤yi de oraya dedekt繹r koyunca siz sistemi bozdunuz ve lineer kombinezonu, onu tekil eden iki bileenden birine girmeye zorlad覺n覺z.

Dedekt繹r koyan, biraz d羹羹nd羹kten sonra unu sorabilir,

Peki bozdum diyelim. Bana dedekt繹r羹n bip edip etmeyeceini s繹yleyebilir misiniz?

Hay覺r. Ancak bip etme ihtimalinin s繹yleyebilirim ki bu deneyde iki delik i癟in de %50, %50dir.

Kuantum mekaniinin, determinizmi yok ettiine dair s繹ylentiler bu ve buna benzer diyaloglar覺n sonucudur.

yle ya, determinizm, ayn覺 balang覺癟 artlar覺n覺n her zaman ayn覺 sonucu vermesi deil midir? Halbuki bu deneyde, ayn覺 balang覺癟 artlar覺nda elektronun dedekt繹re 癟arp覺p 癟arpmayaca覺, yani hangi delikten ge癟ecei belirlenememektedir. Epey 羹nlenen ve bizim de bir yazar覺m覺z覺n, Alev Alatl覺n覺n roman覺na ismini verdii Scr繹dingerin Kedisi problemi bu noktadan 癟覺km覺t覺r.

Asl覺nda problem, determinizmin 繹rselenmesinden deil, iki ayr覺 ilkeden kaynaklan覺yor: Birincisi g繹zlenen sistemle g繹zleyen sistemin bir birinden ayr覺lmas覺ndan. Dedekt繹r羹, giriim yapan elektron sisteminin d覺覺nda d羹羹n羹yoruz. Bu kuantum mekaniinin h羹k羹m s羹rd羹羹 mikro k璽inatta m羹mk羹n deildir. Dedekt繹r羹 sisteme soktuunuzda sistem iddetle deimektedir. Belki dedekt繹rl羹 sistemde, art覺k giriim de meydana gelmeyecektir.

襤kincisi, bizim 癟evremize ait parametrelerin ve kavramlar覺n, mikrokozmosta da a) bulunduunu (delik gibi, ge癟mek gibi) bunlar覺n 繹l癟羹lebileceini, dahas覺, b) birbirine etki yapmadan ayr覺 ayr覺 繹l癟羹lebileceini kabul ediyoruz.

Bu iki problem-kuantum mekaniinin deil, bizim problemlerimiz繹l癟羹m ara癟lar覺m覺z覺n hassasl覺覺 veya nezaketi ile ilgili deildir. Kuantum teorisinin bulduu  doa kanunlar覺d覺r. Heisenbergin belirsizlik veya muayeniyetsizlik ilkesi (indeterminacy) budur. Indeterminacy ifadesine ramen bu ilke, fizikte determinizmin sonunu iaret etmiyor. Sadece,

  • 1) bizim 癟evremizde 繹l癟t羹羹m羹z her parametrenin bir benzerinin mikrokozmosta bulunmayabileceini 
  • ve bulunsa bile
  • 2) iki parametrenin ayn覺 anda (sistemle g繹zleyeni birbirinden ay覺r覺p) 繹l癟羹lemiyeceini s繹yl羹yor.

Bizim 癟evremizin fizii olan Newton teorisinde, bir sistemin zaman i癟inde evrimi, zaman cinsinden birinci derece ve birinci mertebede bir differansiyel denklemle tarif edilir. Balang覺癟 artlar覺 belli ise, bir s羹re sonra sistemin 繹zellikleri de kesinlikle bellidir. Determinizm budur. Kuantum mekaniinde de sistemin zaman i癟indeki evrimi zamana birinci derece ve mertebeyle bal覺 bir differansiyel denklemledir ve sistemin evrimi, ayn覺 balang覺癟 artlar覺 i癟in ayn覺d覺r. Dolay覺s覺yla her iki yap覺da da determinizm h璽kimdir. Ancak kuantum mekanii, sistemle g繹zlemciyi ay覺ramayaca覺m覺z覺 ve 繹zellikleri kendi 癟evremizdekiler gibi d羹羹n羹p 繹l癟emeyeceimizi s繹yl羹yor.

Soyut kavramlar yerine giriim deneyimize d繹nersek: Dedekt繹r羹n bulunmad覺覺 halde, sistem tam bir determinizm i癟inde evrilir. Dedekt繹r koymak istersek bu defa, dedekt繹r羹 de sistemin i癟inde d羹羹n羹p hesaplar覺m覺za dahil etmek zorunday覺z. Bu halde de sistem tam bir determinizm i癟inde evrilecektir. Fakat dedekt繹rl羹 ve dedekt繹rs羹z iki sistemin sonu癟lar覺 farkl覺 olacakt覺r. (Dedekt繹rl羹 sistemdeki dedekt繹r羹n dedekte edip etmediini dedekte etmek i癟in de bir dedekt繹r m羹 gerekecek?)

Mant覺k ve Akl覺n Temel Kavramlar覺

Kuantum mekanii ile ilk tan覺mada mant覺k ve ak覺l zorlan覺r deriz. Bu kelimeleri ne derece yerli yerinde kulland覺覺m覺 bilmiyorum. Fakat bir eylerin zorland覺覺 bellidir ve asl覺nda zorland覺覺m覺z, 癟evremizden bir 繹m羹r boyu edindiimiz baz覺 temel kavramlard覺r.

Dalga deyince ne d羹羹n羹yorsunuz? Akl覺n覺zda neyi canland覺r覺yorsunuz? oumuz sudaki dalgalar覺 d羹羹n羹r. Ses dalgas覺n覺 pek g繹rmeyiz ama bunu da denizdeki dalgaya benzetiriz. Asl覺nda pek benzemez. Fakat bizim akl覺m覺za g繹re dalga olabilmesi i癟in dalgalanacak bir ortam gerekir. Su veya hava gibi. Bu y羹zdendir ki uzun s羹re fizik癟iler, i癟inde 覺覺覺n dalgaland覺覺 bir es簾r (ether) d羹羹nd羹. I覺k dalgalar覺n覺n yay覺labilmesi ve dalga niteliini l璽y覺k覺nca yerine getirebilmesi i癟in evrenin t羹m羹n羹 es簾r ile doldurdular. imdi bu kavram sadece bilgisayarlar覺m覺z覺 birbirine kabloyla balad覺覺m覺z ethernette kald覺. Es簾r yok. Ona ihtiya癟 da yok. 羹nk羹 覺覺k dalgalar覺 ve ayn覺 ekilde madde dalgalar覺, deniz dalgas覺 gibi deil. Hatta onlar dalga da deil. Sadece bazan, bizim 癟evremizden edindiimiz dalga kavram覺na benzer davran覺lar g繹steriyorlar.

Madde deyince neyi d羹羹n羹r羹z? Kalem gibi, tebeir gibi elimize alabileceimiz, hi癟 olmazsa dokunabileceimiz bir eyleri. Uzun y覺llar madde i癟in uzayda yer kaplayan diye balayan tarifler 羹rettik. Halbuki elektron, protondan balayarak elementer taneciklere kadar maddenin hi癟 bir yap覺 ta覺n覺n hac覺m diye bir 繹zellii yoktur. Madde uzayda yer kaplamaz. Bize, bizim 癟evremizde hac覺m kavram覺n覺 veren, tanecikler aras覺 itmedir. Atom fiziinin ilk g羹nlerinde elektronun ve dier atom alt覺 par癟ac覺klar覺n bir 繹zellii kefedildi ve buna spin dendi. Liselerde, hatt璽 羹niversitelerde bu 繹zellik, elektronun kendi 癟evresinde d繹nmesiyle ortaya 癟覺kar diye anlat覺ld覺. Halbuki spin, klasik fizikte benzeri, analou olmayan bir 繹zelliktir. yle ya, hacmi olmayan bir eyin kendi etraf覺nda d繹nmesi ne demektir? O ilk keifler s覺ras覺nda bizim d羹nyam覺z覺n kavramlar覺m覺z覺n yetersizsizliine hen羹z tam al覺覺lmam覺ken mikrokozmosun 繹zelliklerine b繹yle tebihli, teknik terimiyle analog etiketler yap覺t覺r覺l覺yordu. Bug羹n bu konularda epey rahatlad覺k. Hi癟 bir ekilde 癟evremizdekilerle k覺yas edilemeyecek 繹zellikler kefettik. Art覺k elemanter partik羹l fiziinde yeni kefedilen kuantum numaralar覺na tam bir serbesti i癟inde, 癟eni (flavor), charm (b羹y羹) gibi isimler veriliyor. Bizim 癟evremizin baz覺 kavramlar覺 dier alemlerde bulunmad覺覺 gibi, o alemlerdeki baz覺 kavramlar da bizde yok.

S覺n覺rl覺 Kanunlar

Son olarak iki soruya cevap vermek istiyorum: Kuantum fizii ve izafiyet teorileri, Newton ve Maxwell fiziinin kanunlar覺n覺 y羹r羹rl羹kten kald覺rd覺 m覺? Onlar yanl覺 bu yeniler mi doru? 襤kinci soru genellikle biraz endieyle, acaba sorsam ay覺p m覺 olur mah癟ubiyetiyle ak覺llardan ge癟en sorub羹t羹n bunlar ne demek oluyor? Ni癟in b繹yle?

S覺n覺rl覺 kanunlar kavram覺 bilimde eskiden beri var. Mesel璽 ideal gaz kanunu dediimizde, bu ismin i癟ine, kanunun s覺n覺rl覺l覺覺 mesaj覺n覺 ifreliyoruz. 襤deal gaz kanunu demekle. Demek bu basit kanun bile, ger癟ek d羹nyada tam doru deil. Benim kimyac覺 meslektalar覺m bu kavram覺 iyi bilirler. 襤deal 癟繹zeltilerle ilgili kurallar asl覺nda 癟ok, 癟ok, 癟ok seyreltik (dorusu s覺f覺r konsantrasyonda) 癟繹zeltiler i癟in ge癟erlidir. 繹zelti biraz deriirse, kanundan sapmalar balar ve yeni denklemler gerekir.

Ge癟en asr覺n ilk 癟eyreinde kefettiimiz, t覺pk覺 bunlar gibi, klasik fiziin kanunlar覺n覺n da s覺n覺rl覺 kanunlar olduudur. Bunlar mikrokozmos 羹lkesi a癟覺s覺ndan 癟ok 癟ok 癟ok b羹y羹k k羹tleler ve enerjiler i癟in ge癟erlidir. Ura覺lan sistemler 癟ok 癟ok 癟ok b羹y羹k deilse, kuantum fiziinin kanunlar覺n覺 kullanmak gerekir. Makrokozmos 羹lkesinden bak覺ld覺覺na kl璽sik fizik, 癟ok 癟ok 癟ok k羹癟羹k k羹tleler ve h覺zlar i癟in ge癟erlidir. K羹tleler ve h覺zlar 癟ok 癟ok 癟ok k羹癟羹k deilse, izafiyet teorilerinin denklemlerini kullanmak gerekir.

 Bizim d羹nyam覺z dediimiz boyutlar, diyelim ki, 108 il璽 10-8 metre aras覺ndad覺r. Ger癟ekten hi癟 birimiz, bu 繹l癟羹lerin d覺覺ndaki maddeyle birinci elden tan覺mad覺k. Doutan beri edindiimiz kavramlar, bu 繹l癟羹lerin d覺覺ndaki boyutlardan gelmedi. Bu aral覺kta, Newton fiziini 癟ekinmeden kullanabilirsiniz. Apartman veya k繹pr羹 yap覺yor veya bakteri ve vir羹slerle ura覺yorsan覺z, Heisenbergi de Einstein覺 da unutabilirsiniz. (DNAda ve dier molek羹llerin seviyesinde iler kar覺maya balayabilir!)[5]

Halbuki u anda bildiimiz evren, b羹y羹k u癟ta 1025mye, k羹癟羹k u癟ta 10-15m ve alt覺na uzan覺yor. Kefettiimiz u: O u癟lardaki madde, bizim doutan beri bellediimiz kurallara uymuyor. Yakla覺k 10-8metrenin alt覺nda kuantum fiziinin kanunlar覺 ve kavramlar覺, 108 metrenin 羹st羹nde de izafiyet teorilerinin kanunlar覺 ve kavramlar覺 繹ne 癟覺k覺yor. Belki en 癟arp覺c覺 ve heycanl覺 bulgu, bizim tanecik, dalga, orada, burada gibi d羹羹ncemizin temel kavramlar覺n覺n o d羹nyalarda pek ie yaramamas覺. Bu, eski s覺n覺rl覺 kanun anlay覺覺m覺z覺n radikal ekilde d覺覺na 癟覺kan bir ger癟ek; ama ger癟ek.

Boyla ilgili kozmoslar覺n bir g繹sterimi, Charles and Ray Eamesin 1977 yap覺m覺 Powers of Ten adl覺 k覺sa dok羹manter filminde 癟ok ho bir tarzda veriliyor. Filmi imdi 襤nternette de bulmak m羹mk羹n.[6]

Sonu癟

Yeni fizik, determinizmi 癟羹r羹tmedi. Bernard Shawun kendi 繹l羹m羹yle ilgili dedikodular覺 yalanlay覺 羹slubundan kopya 癟ekerek: Determinizmin mevtine dair haberler biraz abart覺l覺d覺r diyebiliriz. Determinizm her yerde ve her zaman ge癟erli midir? Bilmiyoruz. Fakat u ana kadar aksini g繹steren bir haber gelmedi.

Bilim metodunun sal覺覺 a癟覺s覺ndan yeni fiziin anlam覺 nedir? Kanaatimce yeni fizik, akla, sezgiye dayanman覺n ne derece tehlikeli olduunu kuvvetle g繹stermitir ve bu, bilim metodunun bir zaferidir. Ak覺l, mant覺k ve sezgi olmadan bilim yap覺lamaz muhakkak. Fakat g繹zlem yerine s覺rf bunlara dayanarak sonu癟lara varmaya 癟al覺覺l覺rsa, bilim metodunun g繹sterdii yolun tersine gidilmi olur. Kuantum ve relativite teorileri, ak覺l ve sezgimizi bize 癟evremizin verdiini; bu 癟evrenin ise, evrenle k覺yasland覺覺nda pek de kapsaml覺 olmad覺覺n覺 g繹steriyor. Doutan bildiklerimizle k璽inat覺 anlayamayaca覺m覺z覺 yeni fizik o kadar g羹癟l羹 bir tarzda ortaya koyuyor ki!

Ger癟ekten de, bilim metodunun anti-tezi ak覺ls覺zl覺k, mant覺ks覺zl覺k, sezgisizlik deildir. yle olsayd覺 bilim kar覺tlar覺 癟ok kolay yenilirdi. Bilim metodunun as覺l antitezi doay覺 sadece ak覺l, sezgi ve mant覺kla anlayabileceimizi sanmakt覺r.

Yazar: Prof. Dr. 襤skender KSZ